...
Başlık : Merhaba,
Yazar : Filiz Bilgin

Kasım ayı gelince aklıma düşen tarihlerden biri de, 1 Kasım 1928. O güne kadar kullanılan Arap harfleri esaslı alfabenin yerini, Latin harflerini esas alan Türk alfabesinin aldığı tarih. Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun’un kabul edildiği tarih. Tanzimat’tan beri imla zorlukları, sesli harflerinin yetersizliği nedenleriyle Türkçeyle uyuşmazlığı tartışılan Arap alfabesinin terk edildiği tarih. “Gelenekten Geleceğe” adlı eserinin “Harf Devrimi Üzerine Bir Değerlendirme” başlıklı bölümünde İlber Ortaylı:

“Yeni Türk alfabesi, Türk fonetiğinin özellikleri iyice düşünülerek hazırlanmıştır ve bugünkü Türk alfabesi sayesinde Türkçe, imla sorunu en az olan dillerdendir. Latin harflerinin kabulünde rol oynayan bir neden de bölgesel ağız farklılıklarını kaldırmaktı. Arap alfabesi, yapısı gereği belirgin bir Türk ağzının tutunmasına imkan vermez, oysa dilimizin ses yapısını karşılayan bir alfabe hem bu farklılığı azaltır, hem de bölgelerarası deyim ve kelime alışverişini arttırmaya yardım eder.”(*) diyerek Latin alfabesinin Türkçe için uyumluluğuna deyinmiş.

Latin harfleri ile çıkmaya başlayan ilk dergi “Resimli Ay” dergisi. Dergi, harf devriminin uygulanmasında ve yayılmasında oldukça önemli rol almış ve magazin, eğitim, sanat gibi pek çok konuya yer vermiş. Okuma yazma oranının gittikçe artmasıyla yayın hayatına giren dergilerin sayısı da artmış. Kimi uzun, kimi kısa soluklu olan dergiler gelişen teknolojiyle artık bizim gibi dijital ortamda da yer alıyorlar.

Yine birlikte üretmenin coşkusuyla hazırladığımız bu sayımızda Ali Günay dosyasını, öyküleri, şiirleri, yazıları keyifle okuyacağınızı umuyorum. Gelecek sayımızın konuğu ise Özcan Karabulut olacak. Yazılarınızı, öykülerinizi, şiirlerinizi; ayrıca dergimizde onlar için ayrılan özel yere Z kuşağını ve Z kuşağı için yazmak isteyenleri bekliyoruz.

Okumak ve yazmak arzusunun hep sıcak kalması dileğiyle Ocak-Şubat sayımızda buluşmak üzere selamlar, esenlikler.

FİLİZ BİLGİN Kimdir?

Filiz Bilgin Adana’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Maliye Bölümünden mezun oldu. Özel sektör ve T.C. Ziraat Bankası’nda toplam yirmi beş yıl çalıştıktan sonra emekli oldu. Evli ve iki çocuk annesidir.

Çeşitli Yaratıcı Yazarlık Kurslarına katıldı. Katıldığı muhtelif yarışmalarda iki ikincilik ödülü aldı ve yine yarışmalar sonunda yayınlanan seçkilerde öyküleri yayınlandı. Ayrıca dergilerde öykü ve yazıları yayınlandı. ‘Öykü Sokağı’ adlı bir öykü kitabı vardır.

 

 

Sayfa : 2