...
Başlık : ÇİN’İN POMPEİİ’Sİ
Yazar : Manolya Berk

Çin’in Pompeii’si olarak bilinen Lajia yerleşiminde, MÖ 2000 yıllarındaki bir depremden geriye kalanlar bulunuyor. Yaklaşık 4000 yıldır korunmuş olan kalıntılar içinde en çarpıcı olanlardan biri,çocuğuna sarılmış bir anne.

Laija’da, Bronz Çağı’ndaki bir yerleşim yerine ait kalıntılar mevcut. Uzmanlar, yerleşimin; önce şiddetli bir depremden, sonra da Sarı Irmak’ın taşmasından etkilendiğini düşünüyorlar.

Ve uzmanlar, bu afetlerin, bütün yerleşim yerini yok ettiği kanaatine varıyorlar. Bu nedenle yerleşim, Pompeii’den yaklaşık 2000 yıl daha eski olmasına rağmen, Vezüv’ün patlamasıyla yerle bir olan bu antik Roma şehrine benzetiliyor.

Lajia Kalıntıları Müzesi’nde sergilenen kalıntılarda; diz çökmüş bir anne, küçük çocuğuna sarılmış halde yukarı bakarken görülüyor. Arkeologlar, çocuğun erkek olduğunu düşünüyor. Aynı alanda, sarılmış halde yerde yatan başka bir çift iskelet daha bulunuyor. Ayrıca, birçok başka iskelet de bir araya toplanmış şekilde bulunuyor. Çok iyi korunmuş olan arkeolojik alan, korkutucu bir deprem sırasında ailelerini bulmaya çalışan insanların trajik görüntüsünü ortaya koyuyor.

Yaklaşık 3.700 metrekare alana sahip Lajia, Çin’deki en büyük felaket bölgesi kazısı. Alan ilk olarak,2000’li yıllarda keşfedilmiş. Alan ayrıca, Sarı Irmak bölgesindeki Bronz Çağı uygarlığına ışık tuttuğu için, tarihsel bir öneme sahip.

Ve uzmanlar, bu afetlerin, bütün yerleşim yerini yok ettiği kanaatine varıyorlar.

Kaynaklar: Daily Mail, Arkeofili

Ayrıntılı bilgi için:

https://www.linkedin.com/posts/manolya-berk-565559a6_manolya-cerrahilearkeoloji-cerrahiletarih-activity-7036016826274754560-wljc?utm_source=share&utm_medium=member_ios

Sayfa : 15