...
Başlık : ÇETREFİLLİ ÜTOPYA EXRION *
Yazar : Ü.Gülsüm Bülbül

Esra Nihal İnce’nin “Exrion” adını verdiği kitabının ilginç bir yazım hikayesi var. İlkokul çağlarında ailesi ile tatile giderken, gece yarısı arabanın arka camından baktığında ufo görür. Çok şaşırır, heyecanlanır, onlara ısrarla gördüklerini anlatır. Anne-baba hiç itiraz etmez, hayal gördüğünü de söylemez. Baba ile bazı geceler gökyüzünü seyretme oyunu oynarken yıldızları tanıdığını anlatır yazar İnce. Gökyüzü, yıldızlar, ufolar, büyüdükçe okuduğu kitaplar ve izlediği filmler hayal dünyasını genleştirir.

    Yazarın mimarlık mesleği de hayal dünyası ve bugünün dünyası ile iç içedir. Pek çok soru ve yanıt kafasında döner durur yıllarca. Oğlu da aynı yaşlarda annesine sorular sormaya başlar. Onun soruları da ölüm- ölümsüzlük üzerinedir. Annesinin ölümsüz olması için kendince çözümler üretir. Esra Nihal İnce’nin yıllardır düşündüğü, kafasını kurcalayan konular kurgulanır ve bu kitap oluşur.

     Exrion gezegeninde yaşayan ölümsüz insanlar. Gökyüzünde asılı duran uçak binalarda yaşayan insanlar. Gezegeni yöneten yüz kişilik konsey. Adil, eşit, hakça yönetim, üretim ve paylaşım. Hastalık, suç, ceza, para, savaş ve bunun gibi olumsuzluklar bu gezegende yok. Gezegenin başkanı Exa adında bir kadın. Yüz seksen bin yaşında. Matematik, mimari ve icat var bu gezegende. Beyinler, düşünceler birbirine bağlı bu yaşamda (internet gibi) ancak izin verilirse iletişim sağlanabiliyor. Üreme, çoğalma, aşk, kaynakların kullanımı ve daha pek çok şey…

      Yazar Esra Nihal İnce bu kitabında mimariye önem verdiği kadar, ölümsüzlük, genetik bilimi, insan bedenini dondurma, klonlama, reenkarnasyon, teoloji, felsefe ve dünyanın dışında başka hayatlar olup olmadığı gibi konularda beyin jimnastiği yaparak kurgulamış kitabını.

Okurlar merakla ve düşünceleri farklı pencerelerden irdeleyerek ‘daha başka nasıl olabilir?

Sorusuyla başka dünyaların hayalini kurma yoluna düşecekler. Pek çok icat da böyle değil midir? Birisi hayal kurar, düşünür, yazar ve zamanında ütopik bulunan bu düşü başka birisi gerçek kılar.

     Yazar Esra Nihal İnce ile görüştüğümüzde çok küçük yaşlardan beri kitap okumaya düşkünlüğünü, film izlemenin de onun vazgeçilmezi olduğunu öğrendik. Özellikle bilim kurgu filmleri onu çok etkilemiş. 21.Yüzyılda yazın dünyasında da çok büyük yenilikler görülmekte. Biçim, biçem, tema, klasikleri okuyarak çağı takip etme, iletişim hızından yararlanarak yeni bilgileri yaşama geçirme ve bu hız çağında zaman yetersizliğinden az ve öz anlatımla oylumlu kitaplar yerine okumayı kolaylaştıran ve okuru artıran kitaplara yönelim olduğu görmekteyiz.

Exrion kitabının adı, ex, exa, megan, adran sözcüklerinin imlediği, hangi dilde ne anlama geldiği okura bırakılan, kitabı açık uçlu bir soruyla zenginleştiren yazım biçimi de dikkati seçen özelliklerinden. Bununla birlikte doğu ve batı mitolojilerinin esintisi de görülür metinlerde.

     Kitabın edebi türüne bilim kurgu, fütürist, deneme diyebileceğimiz gibi böyle bir tanımlama olmamakla birlikte çetrefilli ütopya da diyebiliriz.   

     Exrion kitabını okuyalım ve yazarın da söylediği gibi “Ya her şeyin başka bir açıklaması varsa?” diye düşünelim.

                                                                                                  

      *Exrion, Esra Nihal İnce, Kitap Yurdu Doğrudan Yayıncılık, İstanbul, 2023

 

                                                                                               

                                                                                                         4 O

Sayfa : 9