...
Başlık :     YAZAR VE YAZDIĞI KİTAPLARIN MASALI
Yazar : Ü.Gülsüm Bülbül

      Masal denilince yüzler gülümser, eskilere, çok eskilere gider ruhlar, ‘kim anlatmıştı ilk masalı, en sevdiğim masal hangisiydi derken zihin “masal” sözcüğüne odaklanır.  Masallar çocukları, büyükleri büyüler, bambaşka yerlere, maceralara götürür, inanılmaz ama dinleyen, okuyan merak eder, mutlu olur, düşünür, çok beğendiyse de devamını ister.
     Çocuk kitapları yazarı Perihan Karayel ve “Okul Öncesi Dönem” çocukları için yazdığı üç kitap ve serüvenini anlatacağım sizlere.

     “Ninemin Terliği” “Ninemin Gözlüğü” “Ninemin Bastonu” Masal gibi başlamayan, ‘bir varmış, bir yokmuş’ demeyen masal tadında bir okul öncesi çocuk kitabı. Resimleyen de yazarın kendisi. Sulu boya kullanmış resimlerinde. Yazar Karayel; Ninemim Terliği kitabında çocuklara büyük alış- veriş merkezleri, süper marketler yerine mahallelerde hala bulunan fırın, kasap, bakkal küçük esnaf ve onların yaptıkları işleri sevimli resimleri ile anlatır.       En önemlisi de Türkçe’yi doğru kullanımı, sözcük seçimi, kulağa hoş gelen tekerlemeleri ile çocukların ilgisini kitap boyunca canlı tutar.                                           Sabah kalkınca terliğinin tekini bulamayan ninemiz önce fırına, sonra, kasaba, oradan manava daha sonra da bakkala gider. Orada çalışanlarla konuşması çocukların çok hoşuna gider. Örneğin; ‘Kirpiği unlu, çörek burunlu fırıncı Sami, önlüğü bağlı, elleri yağlı, etli butlu Kasap Selami, lahana yaprağı kulaklı, şeftali alı yanaklı, manav Hüsnü derken onları tanımlama şekli de çocukları güldürür. Çocuklar merakla ninelerinin terliğinin tekinin nerede olduğunu tahmin ederlerken tekerlemeler de kulakta hoş sözcükler olarak yer eder.
        Toplam on iki sayfalık kitabın altı sayfası resim, altı sayfası metin olup, karşılıklı sayfalara yerleştirilmiştir. Öğretmen önce bir sayfayı okuyup, sonra resmi gösterir ve kitap tamamlanır.
       Ninemin Terliği kitabı canlandırma için de çok uygundur. 3-6 yaş çocukları ve öğretmenleri bakkal, kasap ve manavı oyuncaklarla oluştururlar. Öğretmen daha önce kitaptaki resme uygun bir terliği saklar. Oyun sonunda terliği bir çocuk bulur. Çocuklar manav, kasap ve bakkal rollerini paylaşıp dönüşümlü olarak oynarlar.      
        Bu kitabı okumak için sevgi evlerine gittiğimde masalcı teyze giysilerimi de yanımda götürmüştüm. Renkli kumaş, işleme, boncuklarla süslenmiş şalvar, renkli üst giysi ve süslenmiş yelek, giysiye uygun renkte ev terliğini giyip kitabı masal çantamdan çıkararak çocuklara gösterdim. Kapak resmi hakkında konuştuk. Kitabı uygun ses tonları vererek okudum. Sonra öğretmenle birlikte canlandırmaya geçtik. Çocuklar neşeli çığlıklarla manav, kasap, bakkal olmak istediler. Bir gruptaki çocuk sayısı 13-15 aralığında olduğundan tek seferde her çocuk oyuna katılamadı. Birkaç defa tekrarlandı. Canlandırmada bir çocuk özellikle kaybolan terlik olmak istedi, bir başka çocuk da hiçbir etkinliğe katılmayıp ben kaybolan terliğin diğer tekiyim diyerek hep o tek terliğin yanında kaldı.  Çocuklar yemeğe gidince öğretmenleri ile konuştuk ve “terlik olan ve terlik olmayan çocukların” özel durumunun, bir psikologla iş birliğine gidilmesi konusunda hemfikir olduk. Kitap ve oyun, çoğaltmaya çok uygundu. Çocuklar ve öğretmenleri kitabın devamını istediler. Değişik zamanlarda farklı okul öncesi eğitim kurumlarında aynı kitapla yaptığımız çalışmalar sonucunda da kitabın devamının istendiğini görünce yazar Perihan Karayel’e geri bildirimleri ilettim. Çok memnun olduğunu öğrendim. Aradan bir yıl kadar geçmişti bir vesile ile gerçekten devam kitabı “Ninemin Gözlüğü” başlıklı kitabı da yazıp, resimleri tamamladığını öğrendim. Ancak pandemi döneminde dünyada ve ülkemizde ekonomik koşulların olumsuz değişmesi nedeniyle kitap basılamamıştı.
           Ancak çocukların beklediğini öğrenen yazarımız teknolojinin olanaklarından yararlanarak tek nüsha olarak basılan kitabını bize ulaştırdığında gittiğimiz okulöncesi eğitim kurumunda yine çocukların merakla, cıvıltıyla öyküyü dinlemeleri, zaman zaman katıla katıla gülmeleri, sorular sormaları konunun çocukları sarıp sarmaladığını görünce uygun çocuk kitabı olduğu fikrimiz de pekişti.
          Bu kitapta da yazar güzlüğü gökyüzünde gezdirir. “Mavi gökyüzünde çiçek çiçek açan, kanatları rüzgâr yapan güzel kuşlar, söyleyin bana gözlüğüm geçti mi aranızdan?”             Leylek, uçurtma, pamuk şeker gibi bulutların arasında gözlüğünü arayan ninemiz sürpriz bir şekilde bulur gözlüğünü. Hayır, hayır başının üstünde unutmamıştır. Çünkü bu kitaptaki ninemiz daha genç ve modern görünümdedir. Çocuklar bunu fark etmese de öğretmenler fark edip gülümseyerek karşıladılar. Üçüncü kitap mı?  Yazıldı.” Ninemin Bastonu” Henüz basılmadı ama merakla bekliyor çocuklar, anne-baba, öğretmen ve dedeler-nineler.                                            

    *Ninemin Terliği, Perihan Karayel, Kanguru Yayıncılık, Ankara, 2014                                                                                                             

PERİHAN KARAYEL KİMDİR?

Öğretmen ve yazar olan Perihan Karayel, Adana'da dünyaya gelmiştir. ilkokulu Alpullu'da
okumuş, Adana Kız Lisesinden mezun olmuş fark derslerini verdikten sonra öğretmen olmuştur.
Yazar tahsilini Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Ön Lisans programında iki yıl okuyarak geliştirmiştir.
 Emekli olduktan sonra da profesyonel yazarlığa başlamıştır.
Perihan Karayel, çeşitli edebiyat ve resim kurslarına katılmış, çoğu çocuklara ve gençlereyönelik olmak üzere, her yaşa göre yazmaktadır.
Yazar aynı zamanda iki çocuk annesi ve beş torun sahibidir.

Eserleri
Düşlerin Dili, MEB Yayınları, İstanbul, 1986
Uçmayı Unutan Kuşlar, MEB Yayınlar, Ankara, 1989
Uygulamalı ilkokuma ve yazma, İnkilap Yayınevi, İstanbul, 1989
Yaşasın Artık Okuyorum, İnkilap Yayınevi, İstanbul, 1996
Uçurtma, MEB Yayınlar, Ankara, 1994
Sevgisiz Olmaz, Özgür Eğitim Yayınları, İzmir, 1999
Tıkır ile Kıpır, TC Kültür Bakanlığı, Ankara, 2000
Üç Arkadaş, TC Kültür Bakanlığı, Ankara, 2000
Kurik, TC Kültür Bakanlığı, Ankara, 2002
Sihirli Fırça, MEB Yayınlar, Ankara, 2006
Ateşin Getirdiği Bengisu, Cinius Yayınları, İstanbul, 2007
Yaşatma Sevinci, Cinius Yayınları, İstanbul, 2007
Hayalcan, Cinius Yayınları,  İstanbul, 2009
İlköğretim Çocuklarına Dramalar, Cinius Yayınları, İstanbul, 2009
Batmayan Güneş, Cinius Yayınları, İstanbul, 2009
Tılsımlı Deri, Cinius Yayınları, İstanbul, 2009
Öykü Evi, Kanguru Yayınları, İstanbul, 2010
Sihirli Çaylar, Cinius Yayınları, İstanbul, 2010
Amerika Anılarım, Cinius Yayınları, İstanbul, 2010
Gegepos, Cinius Yayınları, İstanbul, 2011
Ölümsüz, Cinius Yayınları, İstanbul, 2011
İlkokullar İçin Çeşitli Etkinlikler, Cinius Yayınları, İstanbul, 2012
Can ile Fındık, Kanguru Yayınları, Ankara, 2013
Kaçkınlar, Cinius Yayınları, İstanbul, 2014
Yava ile Çilez, Kanguru Yayınları, Ankara, 2014,
Renklerini Kaybeden Kelebek, Kanguru Yayınları, Ankara, 2014
Cici Öyküler, Cinius Yayınları, İstanbul, 2015
Varman Tura, Cinius Yayınları, İstanbul, 2016
Bir Kış Macerası, Cinius Yayınları, İstanbul, 2017
Yaz Sıcağında, Cinius Yayınları, İstanbul, 2017
Mavi Öyküler Sitesi, Cinius Yayınları, İstanbul, 2018
Yıl Dede'nin Dört Kızı, Cinius Yayınları, İstanbul, 2018
Özlem, Cinius Yayınları, İstanbul, 2018
Bir Göl Masalı, Cinius Yayınları, İstanbul, 2018
Aşkın Çifte Şifresi, Cinius Yayınları, İstanbul, 2018
İkizler, Cinius Yayınları, İstanbul, 2018
Sihirli Anahtar, Cinius Yayınları, İstanbul, 2019

Basılmamış kitapları:
Ninemin Gözlüğü
Ninemin Bastonu
Umut Apartmanı
Ruh Evi
Bir Kardeşim Oldu

                              

 

 

 

 

Sayfa : 10