...
Başlık : YAZAR TEKGÜL ARI VE BEDENLER TETİKTE*
Yazar : Ü.Gülsüm Bülbül

        Yazar Tekgül Arı’nın “Bedenim Tetikte” başlıklı öykü kitabında on beş öykü bulunmakta. ‘Sanat, edebiyat insanlık hallerini anlatır’ cümlesi genel kabul görür. Toplumsal olayları, sorunları, durumları, insanlık hallerini her sanatçı, yazar, şair farklı bir dille anlatır.
Ancak yazar Tekgül Arı toplumsal yaşamın hastalıklı alanlarını, insanlık hallerinin en uç noktalarında olanları anlatır. Çocuğa, kadına, erkeğe; şiddet, taciz, tecavüz, toplumsal mitlerin, gelenek, görenek ve adetlerin tekrar tekrar düşünülmesine giden yollar öykülerinde yer alır.
     Çocuk gelinler; görsel sanatlar, müzik, öykü, şiir, roman ve haberlerde çokça işlenir de çocuk damatlar gündeme gelmez. ‘Gerdek’ başlıklı ilk öykü on üç yaşındaki kız çocuğu ile on beş yaşındaki erkek çocuğun evlendirilmesi ve gerdek gecesini anlatır. Bu psikolojik şiddet iki çocuğun evlilik- evcilik oyunuyla başlayan aile olma- olamama hikayesi okurun kalbine diken gibi batar. Ben olmak; akıl, ruh ve bedenle başlar. İkinci öyküde bu iki çocuk Çeko ve Zozan büyümüş, çocukları olmuş, köye sığamayan, ekmek peşine düşen aile, büyük kente göç etmiştir. ‘Köfteci’ başlıklı bu öyküde seyyar köfte arabasıyla tüm ailenin emeği olan köfte satışında zabıtalarla olan çekişme, hak, hukuk, eşitlik sorgulamaları. Çocuğa, kadına, adama ve emeğe şiddet devam eder. ‘Hiç Kimseler Yok’ öyküsünde kadına ve öğrencilere şiddet devam eder. Ülkedeki siyasal olaylara da değinmeden geçemez yazar.
     Tekgül Arı’nın öykülerinde toplumsal fiziksel, ekonomik ve psikolojik şiddet yoğun olarak işlenir. ‘Ihlamur Ağacı’ öyküsünde penisine bağlanmış bir tenekeyle köy meydanında dolaştırılan Mehdi. Terör örgütünün dağa kaçırdığı kızın hamile kalınca kente canlı bomba olarak gönderilmesi. Karnındaki bebekle başka canlar ölmesin diye zehir içip bedenine ‘Bomba Var’ diye yazan çocuk-kadın-anne.
‘Yüz Gram Sevgi’ öyküsünde gece yarısı sokakta tecavüze uğrayan erkeği kurtaran, hayatına katan, hayat kadını. Kadınlara yapılan taciz ve tecavüzü kanıksayan- kanıksatan bir toplumda erkeğin de başka erkeklerce tecavüze ve şiddete uğraması, okurun kalbine batan dikenin derinlere indiği ve kanadığı duygusudur.
‘Bedenim Tetikte’ öyküsünde de kadınların toplu taşıma araçlarında uğradıkları dokunma, el, göz, sözle tacizlerin olağanlaştığı bilindik bir durumdur. Kadınlar bu ortamlarda etrafı kollarlar, bedenleri ve zihinleri tetiktedir. Sadece kendilerini değil hemcinslerini de kollarlar.  Ancak yazar Tekgül Arı okura ‘durun bunun diğeri de var ‘der. O otobüste taciz eden de tacize uğrayan da kadındır.
     Bu kadarı da olmaz diyeceğimiz olayların, durumların yazarı olan Arı, toplumsal mitleri sorgulayarak okurun bedenini ve zihnini tetikte tutar. ‘Matiz’ öyküsünde bir anne- oğul birlikteliği anlatılır. Toplumda babanın kızına tacizi sanki olağandır da diğeri hiç gündeme gelmez. Dayının kız yeğenine göz koyması olabilir de ‘Peter Pan ‘öyküsündeki dayının erkek yeğenine tacizini zihin reddeder.
  Akıl, zihin, duygular, beden, şiddetin her çeşidi bu kitapta farklı hallerde işlenir. Şiddete uğrayan kadar, şiddeti uygulayan, tacizi yaşayan kadar tacizi yaşatan da kendini sorgular. Akıl sağlığının bozulmasından, işkenceye, intihara, adam öldürmeye giden kendini sorgulama sonuçlarını da okuruz bu öykülerde.     Yazar Tekgül Arı’ın dili akıcı, samimi, yalındır. Cinselliğin oldukça yoğun yer aldığı öykülerde çağrışımlar, imgelerle okuru tedirgin etmeden anlatır öykülerini.Zor olan konuları ele alır bu kitabında yazar. Kadınları, erkekleri, çocukları, toplumsal dertleri, ahlaki değerleri açıkça, cesurca sorgular. Dile getirilmeyen, görmezden gelinen, ayıp, günah olarak nitelenen, saklanan, gizlenenleri çekinmeden anlatır öykülerinde.
     Edebiyat, ders vermez, öğretmez, yargılamaz, yorumlamaz ama toplumdan-bireye insanlık hallerini, gözler, sezer ve anlatır. Kutluyorum yazar Tekgül Arı’yı, kitapları okunmalı, düşünmeli.

*Bedenim Tetikte, Tekgül Arı, Postiga Yayınları, İstanbul, 2010                                                                                                                                                                                 

Ü. GÜLSÜM BÜLBÜL KİMDİR?

Uşak ilinde doğdu. Babası memurdu. Pek çok köy ve kasaba gezdiler. Hasanoğlan-Atatürk İlk öğretmen Okulu’nda parasız yatılı okudu. Öğretmenlik yaptı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmet Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bölümü’nde Yüksek Lisans yaptı. Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda ve TC Ziraat Bankası Kreş-Yuva’sında Sosyal Hizmet Uzmanı olarak çalıştı.
Bülbül Çocuk Yuvası’nda Kurucu, Sorumlu Müdür ve Eğitimci olarak aile ve çocuklarla eğitim yaşamını sürdürdü. Kadınların ve kız çocuklarının yaşamında özel bir yeri olduğundan onlarla ilgili sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışmaya, öyküler yazmaya ve masallar anlatmaya devam etmektedir.

YAPITLARI

Alt Islatma Sorunu Olan Çocuklar, Kök Yayıncılık,1994, Ankara
Uyku Sorunu Olan Çocuklar, Kök Yayıncılık, 1995,Ankara
Can Suyu, Kanguru Yayınevi, 2007, Ankara
Canfes, Kanguru Yayınevi, 2008, Ankara
Mercan Öyküleri, Kanguru Yayınevi, 2013, Ankara
Yüreğim Dünyada Misafir, Kanguru Yayınevi, 2021, Ankara 

 

  

 

Sayfa : 7