...
Başlık :    …, onları başka yapan sessizliklerine yazılan hikayeleri  
Yazar : Filiz Bilgin

                                                                                                    

  “Nişa Kaybolmaya Hazır Değilim”, Tekgül Arı’nın ikinci romanı. Romanın baş karakteri Tıp Fakültesinde okuyan Defne. Defne, kentsel dönüşüme uğrayacak bir kenar mahallede yaşamakta ve kendisini “Mahallenin yokluk içindeki mucizesiyim.” diye tanımlarken mahallesini de "Nasıl   bir mahalleyse her birimizin neşesi, tasası her birimize düşüyor.” diye anlatmakta. Dolayısıyla Defne daha öğrenci olmasına karşın mahallenin doktoru olmuş. Nişa, romandaki ikinci önemli karakter.  Çingene bir ailenin kızıdır Nişa. Mahallenin kentsel dönüşüme gidecek diye iyice bakımsız bırakılmış evleri arasında Nişa’nın ailesiyle yaşadığı bir de mağara var. Mağara hem mekan olarak hem de yüklendiği görev açısından romanda ayrı bir öneme sahip.

Parlak bir ışıltılı toka sebebiyle başlar Defne ve Nişa’nın dostluğu. Herkesin çekindiği,  arkalarından her türlü laf söyledikleri, Çingene diye dillerine doladıkları Nişa’nın yanında kendini güvende hisseder Defne. Roman boyunca merak duyusunu tetikte tutan ailesindeki sırdan, ilk aşkın hayal kırıklıklarından bunaldıkça Nişa’nin sevgi dolu kucağı ve  “Acının içinde neşe bulan insan zengin insandır kız.” sözleri Defne’yi rahatlatır. Nişa’yı hoş görülü, sevecen dayanıklı, kuvvetli yapan da babasının bilgece öğütleridir.

Roman, Defne’nin ağzından  yazılmış. Ancak  yazar,  anlatıcı dilini  zaman zaman tanrı anlatıcıya dönüştürerek anlatıma hareket katmış. Akıcı dil, diyaloglarla güçlendirilmiş.

Defne’nin “Bizim mahalle hep birinci boyutta. Apartman olunca evlerimiz, ikinci boyuta geçer miyiz?” cümleleriyle başlıyor kitap. Mahallenin dayanışma kültürü, sınıfsal farklılıklar, kentsel dönüşümün özellikle yoksulları etkilediği gözler önüne serildikten sonra kitabin sonralına doğru Defne yine “Bizim mahalle hep birinci boyutta, ikinci boyuta apartmanla birlikte geçilebilecek mi?” sorusunu tekrar soruyor ve bu sefer cevabını kendi veriyor. “Sanmam!” Tabii Defne’nin neden bu sonuca ulaştığı romanın ayrıntılarında gizli. 

Kentsel dönüşümden sınıf farkına, doktorların sorunundan ensest ilişkiye, eşitsizliklerden dışlanmışlığa kadar bir çok alt tema ile zenginleştirilmiş “Nişa Kaybolmaya Hazır Değilim” elden bırakılamadan okunası bir roman.

(*) Terkgül Arı, Nişa Kaybolmaya Hazır Değilim, NotaBene Yayınları, İstanbul, 2017,sy.38

Sayfa : 5