...
Başlık : Editörden…
Yazar : Aslı Zorba

Geride kalanın nasıl geçtiğini anlamadan yeni bir yıla girdik. Belki de bir çoğumuz yeni bir yıla girmenin farkındalığını yaşayamadı bile. Kurtulamadığımız maskeler, sonu gelmeyen pandemi, ekonomik gündem derken bir baktık ki eski yıl bitmiş şubatı ortalamışız.

              Bu süreç bizlere değerini bilmemiz gereken şeyleri en etkili şekilde öğretirken; insanın özüne ilişkin en yok edici duyguları da daha net bir şekilde görmemizi sağladı. Ben merkezci insanların sandığımızdan çok daha fazla olduğunu öğrendik. Sağlık ve daha da önemlisi insan canı söz konusu olmasına rağmen kimi zaman yasakları deldiler, kimi zaman utanç ya da bencillik duygusuyla virüsü taşıdıklarını bildikleri halde aramıza karıştılar. Zengin olanı taşlarlarken fakir olana el uzatmadılar. Söz konusu kendileriyken her şey mubahtı. Çünkü mühim olan onlar ve kişisel tatminleriydi.

              Charles Dickens, 1859 yılında yazdığı ve Fransız Devrimi’nin öncesini ve sürecini anlattığı romanı İki Şehrin Hikayesi’nde,  “Zamanların en iyisiydi, zamanların en kötüsüydü, hem akıl çağıydı, hem aptallık, hem inanç devriydi, hem de kuşku, aydınlık mevsimiydi, Karanlık mevsimiydi, hem umut baharı, hem de umutsuzluk kışıydı, hem her şeyimiz vardı, hem hiçbir şeyimiz yoktu, hepimiz ya doğruca cennete gidecektik ya da tam öteki yana -sözün kısası, şimdikine öylesine yakın bir dönemdi ki, kimi yaygaracı otoriteler bu dönemin, iyi ya da kötü fark etmez, sadece 'daha' sözcüğü kullanılarak diğerleriyle karşılaştırılabileceğini iddia ederdi.” der. Bu satırları okuyunca, tarihi asırlardır tekerrür ettiren ve çırpındığı çamurda kalmaktan vazgeçmeyen insan evladına şaşarak, ben de aynı cümleyi kurdum: ‘Şimdikine öylesine yakın bir dönemdi ki’.

              Bu sayımızda 2021 yılı Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görülen  “Kiraz Ağacı” romanının yazarı Gökçer Tahincioğlu’nu konuk ettik. Keyifle okumanızı umarak Sabahattin Ali’nin de dediği gibi “Herkese içindeki iyilik kadar iyi” bir yıl diliyorum.

                                                                            Sevgiyle…                                 

DipNot: Gelecek sayımızda öykü yazarı Kevser Ruhi’yi konuk edeceğiz. Dergimizin yazma tutkunu genç-yaşlı bütün kalemler için bir iletişim alanı olma ümidiyle yola çıktığını belirterek, sizlerden gelen deneme, makale ve şiirleri beklediğimizi hatırlatmak isterim.

 

             

 

 

 

 

Sayfa : 2