...
Başlık : EN ÇOK ÇOCUK SESİNİ SEVERİM
Yazar : Elçin Toker

“Yazmak ve çizmek,
çocuklar için dünyayı anlama yöntemi, kendini oluşturma uğraşıdır.

BEHİÇ AK”

 

Elimde Zeynep Ela Demirel’in “Miray’ın Uçurtması” adlı kitabı var. Düşünüyorum. Gelin birlikte düşünelim. Bir okul, o okulda bir öğretmen. Çocuklara; var olan kitabı kendi akıl süzgecinden geçirmelerini, hikâye kitabının resimlerine bakarak yeni bir olay örüntüsü oluşturmalarını, öğrencilerinin duyarlı, hassas yapısıyla kelimelerine, cümlelerine yön vermelerini ve sonunda kalemlerini dile getirmelerini istesin. Öğretmen böyle bir yol çizerse ne mi olur? Çocuğu yeni bir şey üretmeye yönlendirir, çocuğun bir problemi çözerken kalıplar arasına sıkışmış zihnini özgürleştirir, farklı bakış açıları kazandırır. Bu kadar mı? Elbette değil. Tahminlerimizin ötesinde zengin ve değerli hayal dünyasına sahip çocuklara yazma yolunda ilk kapıyı aralar. Bir çocuğa, bu kitap benim, demesi gururunu yaşatır. Türkiye’nin en küçük yazarı Rana Demiriz’in sayılarını çoğaltır. Yeni bir yazar doğmasına fırsat vermiş olur.

Zeynep Ela Demirel’in kitabı, okulunun düzenlediği etkinlikte daha önce okumadığı bir kitabın resimlerinden yola çıkarak kendi hikayesini yazmasıyla oluşmuş. Hikâyede arkadaşlığın, yardımlaşmanın, oyunun güzelliğini vurgulayan kahramanlara, uzayın derinliklerinde kötüyü, kötülüklerin çevreye verdiği zararları anlatan cadılara bir kız çocuğunun gözünden bakıyoruz. En leziz gıdaları olan oyunlarını çeşitlendirmek isteyen iki arkadaş kendi uçurtmalarını yaparlar. Tarihi iki bin üç yüz yıllık olan renkli, ipeksi yapısıyla dans eden uçurtmaları kim sevmez ki? İki arkadaş da uçurtmalarını çok sever ve onlarla sohbet ederek oynarlar. Ancak bir süre sonra uçurtmaların ipleri birbirine dolaşır ve olaylar böylece başlar.

Minik yazarımız bu kitabı ile yarışmaya katıldığında bir kolejin üçüncü sınıf öğrencisidir. Şimdi on yaşında. Ailenin tek çocuğudur. Anne akademisyen, baba bilgisayar mühendisidir. Kitap okumak, gezmek, eğlenmek, onun içinde olduğu etkinliklerde yanında olmak anne babasının vazgeçilmezleri. Zeynep Ela’nın konuşmaya ve anlatmaya meraklı olduğunu, küçük yaşlarından beri resim yapmayı sevdiğini annesinden öğreniyoruz. Zeynep Ela ile farklı şehirlerde yaşıyor olmamız ve onun okulunun henüz tatilde olmaması nedeniyle bu bilgiler annesinden öğrenilmiştir. Bol bol masal dinleyerek, bu nedir sorularına hep cevap bularak, sence şimdi ne olmuş sorusuyla hikâyeyi tamamlaması için yüreklendirilerek, bir tül ya da bambaşka bir aksesuar ile dramatizelerle ve hep resim yaparak büyümüş Zeynep Ela Demirel. Okulunun Türkiye çapında yazmaya istekli üçüncü sınıf öğrencileriyle sessiz kitap yarışmasına katıldığında da anne ve babası onu hep desteklemiş. Yarışma sonunda okulunun Türkiye ikinciliğini alan Demirel’in evde ve okulda aldığı eğitimin yansımalarını kitabın içeriğinde de görüyoruz. Yaşam yolunda, okuma hayatında, yeni hikayelerinde, insanın içini ısıtacak çizimlerinde başarılarının katlanarak ilerlemesini ve hayatının sağlık, güzelliklerle geçmesini diliyorum.

Miray’ın Uçurtması, Zeynep Ela Demirel, Pamey Dijital Matbaa, Ankara, 2023 kitabını çocuklarımıza okuyalım. Zeynep Ela’nın yazma serüvenini başka çocuklara anlatalım. Onlara, yazmaya teşvik edici etkinlikler düzenleyelim, fırsatları değerlendirmede yol gösterici olalım.

12 Ocak 2024

 

Sayfa : 2