...
Başlık : KAÇKINLAR
Yazar : Filiz Bilgin

                                                      KAÇKINLAR (*)

                                          

                  “Kaçkınlar” bir gençlik romanı. Çocuklara ve gençlere yönelik pek çok eser veren Perihan Karayel, bu romanıyla gençliğe adım atanlara sesleniyor. Sınır tanımayan bir hayal gücünün ürünü olan, yazarın ilk gençlik romanı “Prensesin Altın İplikleri” inden sonra “Kaçkınlar”  da fantastik  kurguyla hazırlanmış.

                  Roman, gördüğü baskıya dayanamayıp köyünden kaçan Murat ile amaçlarına ulaşmak için kötülük yapmaktan sakınmayan kişilerden kaçan Birhan’ın şehirlerarası bir  mola yerinde karşılaşmalarıyla başlar. Murat, nereye gideceğini bilemezken Birhan’ın gittiği yaz kampında kendini bulur. Murat ve Birhan “Kaçkınlar”ın ilk iki kahramanıdır.  Zeka özürlü olan Şahin, babası tarafından aslında terk edilmek, görünüşte ise eğlenmesi amacıyla aynı yaz kampına bırakılır.  Ateş, bir köy öğretmeninin oğludur. Köyde geçirdiği kaza sonucu doktora zamanında ulaşamadığı için kolu sakat kalmıştır.  Köydekilerin “setirikli oğlan” diye seslenmelerinden kaçmak için kampa gelmiştir. Son  olarak da yüreği sevgi dolu bir çocuk olarak yetiştirilirken  “ Bana verdiğin zeka yeterli. Zekamı zayıflatıp beni aptal gibi gösteren yürek, al senin olsun”, diyerek kaçan Yaman  gelir kampa. Yaz boyunca kampın daimi katılımcıları olan Murat, Birhan, Şahin, Ateş ve Yaman’ın başından bir çok serüven geçer. Kaçkınlara eklememiz gereken baş  kahramanlardan biri de Radik. Radik, bir radyo ama Radik’ın bir radyodan çok daha fazlası olduğu romanın ilerleyen sayfalarında ortaya çıkıyor. Aynı zamanda,  kendini yaratmayı ve doğanın ebedi döngüsünü simgeleyen uroborus, olağanüstü ile gerçeği bir dengede tutan anlatım stratejisiyle kurgu içinde yerini alıyor.

                 Çeşitli nedenlerden kaçarak bir araya gelen “Kaçkınlar”ın bir yaz kampında yaşadıkları maceralar içerisinden ele alınan ana izlek, farklı olana yapılan ayrımcılık ve haksızlık. Ancak ayrımcılığa karşı yapılan haksızlıklar önlenirken kahramanlık, dostluk, yardımseverlik, fedakârlık, iyi-kötü çatışması da diğer izlekler olarak karşımıza çıkıyor.

                  “Kaçkınlar” romanı, sıradan ile olağanüstünün yan yana bulunduğu  çok halkalı olaylar zincirinden oluşurken merak, heyecan ve özellikle “Mentelon”un sırrı ile de ilgi unsurunu sürekli canlı tutmuş. Gençler için hazırlanan bir romanın aşksız olacağı düşünülemez elbette. Çukurova’da Toroslar’ın tepelerindeki yaylaların birinde kurulmuş, erkeklere ait bu yaz kampında yaşanan olayların arasında Ali’nin aşkı hissedilir bir hassasiyetle aktarılmış.

               Romanın dili sade ve akıcı. Mahalli kelime ve deyimlere de sıklıkla yer verilerek  yazılmış bu romanın bir özelliği de yazarın diğer romanlarında da olduğu gibi sahne algısını sıklıkla uyandırmasıdır.

                  Kurmaca oluşturma süreci içerisinde renkli kişilikler yaratma ve bu kişilikleri yeni maceralara sürüklerken, olağanüstü öğeleri son derece sıradanmış gibi göstererek gerçek dünyayı malzeme olarak alan Perihan Karayel’in fantastik kurgudaki “Kaçkınlar” adlı romanı elden bırakılmadan bir çırpıda okunacak nitelikte.

 

(*) Perihan Karayel, Kaçkınlar, Cinius Yayınları, 2014

 

 

Sayfa : 5