...
Başlık : “Her acı geçer, kalan; unutmamakta direndiğimiz anılardır.”
Yazar : Filiz Bilgin

Şule Şahin’in   “Kocama Tuzak Kurdum” adlı  eseri Psikolojik Polisiye Romanlar Serisinin II. kitabı. Yazar, “Kopmuş İp” adlı kitabıyla adı geçen seriye başlamış, “Kocama Tuzak Kurdum” ile devam etmiş ve “Kırmızı Kadifenin Sırrı” ile sonlandırmış.

Polisiye romanların suç ve suçlu kadar olmazsa olmazı,  ipuçlarını takip ederek suçluyu ortaya çıkaran kişisi bu seride Organize Suçlar Müdürü Ahmet Demirtaş olarak karşımıza çıkıyor. Şahin’in aldığı psikoloji eğitimi suç ve suçlunun tahlilinde, olayların kurgulanmasında ve çözülmesinde, karakterlerin yaratılmasında belirgin şekilde hissediliyor.

“Kocama Tuzak Kurdum” bölümler halinde ilerliyor. Her bölümüm başında , “Cesareti olan her çaresiz fare, elbet bir gün cesur kaplana dönüşür.”,  “Seni seveni sev, hayatın kolaylaşır.”, “Hayat, ondan zaman çalamayacağımız kadar değerlidir.”, “Seni kendimden, kendimi de senden azat ettim.” benzeri cümleler yer alıyor. Okur, her yeni bölümde karşılaştığı bu cümlelerle düşünmeye sürüklenirken gelişecek olaylara karşı merakı da artıyor.

“Kocama Tuzak Kurdum” romanı öncelikle bir kadın romanı. Kültürlü bir aileden gelmesine, çekici bir kadın ve  iş sahibi olmasına rağmen kocasının “hiçbir şeyden anlamayan kafasız kadın” muamelesi yaparak psikolojik şiddet uyguladığı Bahar, “Sahiden tükenmiştim fakat mevcut sosyal statümden, maddi rahatlığımdan ve evli bir kadın olmanın getirdiği yararlardan vazgeçmekten ve yeni bir hayatın getireceği zorluklardan korkuyordum.” diyerek tahammül gösterirken kocasının bir de aldattığını öğrenince kendi kendine “Boşanmayı tercih etmekle, evliliğin bana sağladığı yaşam tarzından ve evli bir kadın olma imajından vazgeçecek ama karşılığında yıllar önce kaybettiğim öz saygımı kazanacaktım. Her zaman önümüzde iki seçenek olduğunu ve her seçtiğimiz yolun bizi başka seçimlere ve başka  yollara taşıdığını son günlerde sıklıkla düşünmeye başlamıştım.” itirafında bulunur. Boşanırken kocasından da intikam almayı planlayan Bahar, dedektif gibi araştırmalar yapar. Aldatılan kadının, vefasız bencil koca ve yıkılan  evliliği üzerinden psikolojik değerlendirmelerle ilerleyen romanın sonlarına doğru bir cinayet işlenir. Cinayet, cinayeti kimin işlediği, cinayet nedeni, cinayetten sonra neler yaşandığı gibi bir polisiye romanın başat öğelerini barındıran muamma, romanın sonlarına doğru sıkışmış. Dolayısıyla polisiye roman tadını uzun soluklu hissetmek zor.

Ankara’da geçen “Kocama Tuzak Kurdum” romanında tanıdık sokak ve mekanlara rastlamak Ankaralı bir okur olarak ayrıca zevkli.

Kadını, kadının duygularını önemseyen, “Kocama Tuzak Kurdum” kitabı, “ben” anlatıcının samimi ve okuyucuyu kavrayan yapısı yanında  akıcı ve sade bir dille yazılmış olmasıyla da elden bırakılamadan bir solukta okunuyor.

  Şule Şahin’in psikolojik çıkarımlar yaparak okuyacağımız yeni romanlarına en kısa zamanda kavuşmayı dilerim.

 

KAYNAK:
 Şule Şahin, Kocama Tuzak Kurdum, Pusula  Yayınevi, Ankara, 2014.

Sayfa : 6